Telegram is een handige messenger-app en wordt gezien als een van de beste alternatieven voor WhatsApp. Maar hoe haal je alles uit Telegram dat erin zit? Het maakt niet uit of je het al jaren gebruikt, of slechts net hebt geïnstalleerd. Telegram slim gebruiken, dat doe je met deze 10 tips voor Telegram.
Mappen voor je chats
Dit is een van de vaakst genoemde tips voor Telegram en dat komt waarschijnlijk omdat WhatsApp dit handigheidje niet heeft. Je kunt je chats in mapjes onderverdelen. Misschien op onderwerp, mocht je van groepen lid zijn die het alleen maar hebben over smartphones, maar je voor je andere hobby, schaken, ook weer aparte groepen volgt. Dan kun je die bijvoorbeeld in verschillende mappen zetten om overzicht te houden. Je kunt mappen maken door naar de Instellingen te gaan, dan Chatmappen en dan 'Maak nieuwe map' maken te kiezen.
Een deel van de tekst kopiëren
In WhatsApp kun je niet zo makkelijk een deel van een tekst doorsturen. Hoewel het wel stappen neemt om het makkelijker te maken teksten nog aan te passen voordat je ze doorstuurt, maakt Telegram het wat makkelijker om slechts gedeelten van teksten te kopiëren. Dus wél die informatie over hoe laat jullie afspreken om aan die andere vriendin door te sturen, maar niet die opmerking van je vriend dat ze waarschijnlijk toch wel weer te laat komt. Je doet dit door de tikken op een bericht en deze vast te houden, dan weer te tikken en vast te houden om het gewenste deel van het bericht te selecteren.
Video’s laten afspelen vanaf seconde x
Een timestamp op een video betekent dat je het linkje deelt en de video dan meteen begint te spelen op een door jou gekozen moment. Handig als je uit een lange podcast-aflevering een klein stukje wil laten horen aan de groep. Tik daarvoor ‘Check the reaction at 1:30 (of een ander tijdstip)’ en als de gebruiker dan op 1:30 tikt, dan gaat die meteen daar naartoe.
Voeg iemand toe zonder telefoonnummer
Je bent op een feestje, je hebt een leuk iemand gezien, diegene spreekt je aan en je denkt: leuk om eens mee op date te gaan. Natuurlijk wel handig om te vragen of die persoon dat ook ziet zitten, maar je hoeft in ieder geval geen nummer te vragen. Je kunt via Telegram heel makkelijk linken met mensen die bij je in de buurt staan. Ook handig als je op een festival bent en snel een groep wil vinden over dat festival. Je vindt het onder Je account -> mensen dichtbij.
Snel een YouTube-video toevoegen
Veel mensen weten dat je door @gif te typen snel een gifje kunt toevoegen in je gesprek: ideaal voor als je snel grappig wil doen. Niet veel mensen weten dat je ook kunt kiezen voor @youtube, waarmee je dan een video kunt toevoegen die op YouTube staat. Handig als je iemand wil irriteren met Baby Shark, of je de nieuwe MrBeast wil delen. Tof om te zien dat er zo’n third party-integratie mogelijk is, want dat scheelt je weer allerlei apps openen en zoeken.
Langzame modus instellen
Sommige groepen zijn zo vol dat de reacties soms maar over elkaar buitelen. Het is op een gegeven moment niet meer te volgen. Groepsadmins kunnen daar iets tegen doen, namelijk de langzame modus inschakelen. Je mag als lid van die groep dan maar één bericht sturen per x. X wordt dan ingesteld door de admin, dus dat kan 15 seconden zijn, maar ook langer. Even rustig aan, mensen. Je zet het als groepsadmin aan door op de groepsnaam te tikken, dan naar het pennetje te gaan, toestemmingen -> langzame modus.
Lees ook
Een stil bericht sturen
Als je net zo bent als ik, dan kom je er waarschijnlijk soms pas om 1 uur, 2 uur ‘s nachts aan toe om over iets na te denken en dan wil je dat meteen even naar iemand sturen, dan is het maar uit je systeem. Maar dat wil niet zeggen dat je ook wil dat die persoon dat linea recta gaat lezen. Veel mensen hebben de gewoonte om op die nachtelijke tijdstippen te slapen. Nu kun je de verantwoordelijkheid voor het wakker-appen leggen bij die persoon, omdat die zijn telefoon dan maar op stil moet zetten, maar je kunt ook zelf wat rekening houden met diegene door een ‘stil’ bericht te sturen, waarvan geen geluidsmelding komt. Je doet het door lang op verzenden te drukken en dan te kiezen voor ‘stuur zonder geluid’.
Berichten klaarzetten voor een later tijdstip
Het is wat mij betreft de nummer 1-optie die naar WhatsApp zou moeten komen dit jaar: het kunnen plannen van een bericht voor een later tijdstip. Email kun je wel op een later tijdstip versturen om je collega’s niet te stressen in de avonduren als jij nog even werkt, maar dat kan verder vaak niet in messengers en op social media. Telegram staat het wel toe: tik je bericht, houd ‘versturen’ langer ingedrukt en je krijgt de optie om het bericht te plannen. Je kunt dan een datum en tijd kiezen en je kunt je bericht versturen op dat moment in plaats van direct.
Video’s bewerken
Als er ergens veel apps voor zijn, dan is het wel voor het bewerken van video’s. Het is soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Daarom hebben de makers van Telegram waarschijnlijk gedacht: weet je wat, dan maken we het toch gewoon alvast mogelijk in onze app om wat bewerkingen te doen? Er zitten zowel een goede fotobewerker als een goede videobewerker in de app. Zo kun je er bijvoorbeeld snel een filter overheen doen of het contrast aanpassen. De apps die speciaal voor videobewerking zijn gemaakt, die zijn wel wat uitgebreider, maar wie haast heeft kan dus ook al het een en ander voor elkaar krijgen binnen Telegram.
Herinneringen instellen
Wil je herinnerd worden aan iets, dan kun je reminders instellen binnen Telegram. Je hoeft alleen maar te typen wat er moet gebeuren, de verzend-knop lang in te drukken en je kunt de optie kiezen om een reminder in te stellen. Telegram stuurt je dan op een door jou gekozen moment een herinnering. Er is wel een nadeel aan deze handige optie: het is alleen binnen ‘opgeslagen berichten’ mogelijk, niet in gewone chats.
Heb jij nog tips voor het gebruik van Telegram? Laat ze nu achter in de reacties bij dit artikel.
Wat is Telegram? Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin ..
Meer info
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.