Alle studios in Utrecht (2024)

Utrecht, met haar eeuwenoude grachten en een gezellige autoluwe binnenstad waar je verschillende winkels, bars en restaurants kan vinden. De stad ligt op slechts een half uurtje met de trein van Amsterdam, maar is ook gemakkelijk te bereiken met de auto. De weg kwijt raken in Utrecht is quasi onmogelijk dankzij de Domtoren in het midden van de stad die vanuit elke hoek zichtbaar is.

Het is de snelst groeiende stad van Nederland, dus wil je graag een studio huren in Utrecht, dan ben je helemaal mee met de trend!

Een Studio Huren in Utrecht

Woningnood

Er heerst in Utrecht wat we noemen een acute woningnood. De vraag naar betaalbare woningen wordt elk jaar groter. Daarom zou de stad tegen 2040, 40.000 nieuwe woningen nodig hebben, maar momenteel wordt dat bouwtempo niet gehaald. De gemeente is bezig met het uitvoeren van een actieplan zodat er minder druk komt te staan op de woningmarkt.

Veel slecht nieuws dus wanneer je van plan bent een studio in Utrecht te huren. Het is niet simpel om een woning te vinden, maar door je in te schrijven op Stekkies heb je een voorsprong. Je krijgt dan immers elke nieuwe woning die online rechtstreeks in je mailbox waardoor jij als eerste kan reageren!

Huren in de vrije sector

Men spreekt van een huurwoning in Utrecht in de vrije sector vanaf een netto huurprijs van €752,33. Woningen die verhuurd worden aan een lager bedrag, vallen onder de sociale huurwoningen. De wachttijd voor een sociale woning is op dit moment ongeveer 10 jaar.

Voor huurwoningen in de vrije sector is het niet nodig om je in te schrijven bij Woningnet en ze worden ook niet verdeeld via de regels van sociale huurwoningen. De verhuurder kan zelf kiezen wie kans maakt om zijn/haar woning te huren. Dit wil ook zeggen dat de verhuurder zelf eisen kan stellen bijvoorbeeld wat betreft het inkomen van de huurder.

Voor het huren van een studio in Utrecht binnen de vrije sector kan je terecht op Funda. Maar soms zijn woningen al verhuurd voor ze op de websites van immokantoren terecht komen. Wij bij Stekkies zijn er als de kippen bij, en verwittigen jou meteen bij het binnenkrijgen van een nieuwe mogelijke woning!

In Utrecht een studio huren: praktisch

Een studio huren in Utrecht bij een particulier kan ofwel kaal, gestoffeerd of gemeubileerd.

Een kale studio vinden om te huren, komt niet zo vaak voor. Hierbij moet je als huurder een vrij grote investering doen. Hierbij moet je denken aan een nieuwe vloer, verf en gordijnen. Dit is niet zo interessant, tenzij je er een lange tijd wil blijven wonen.

Bij een studio waarbij er al vloerbedekking of laminaat is voorzien en er geheel of gedeeltelijk reeds gordijnen hangen, spreken we van een gestoffeerde studio. De rest van de inrichting en decoratie moet je zelf in orde brengen.

Daartegenover staat een gemeubileerde studio, waarbij alle meubels en uitrusting die je nodig hebt om aangenaam te kunnen wonen, voorzien zijn. Hiermee wordt bedoeld: een bed, kast, tafel met stoelen en een bank. Vaak krijg je bij een gemeubileerde studio ook nog bestek, servies, lampen en andere decoratie. Handig om er direct in te trekken!

Prijzen van een studio in Utrecht

Wil je een studio in Utrecht huren, dan is de prijs natuurlijk nog een belangrijke factor. Utrecht is de tweede duurste stad van Nederland, maar hoeveel je effectief zal betalen, hangt erg af van de locatie van de huurwoning. Een studio huren in de omgeving van Utrecht zal goedkoper zijn dan in het centrum zelf.

Gemiddeld kosten huurwoningen in Utrecht €18 per vierkante meter per maand. Als je dan kijkt naar de verschillende buurten in Utrecht, zien we dat je in de binnenstad moet rekenen op zo’n € 19.50 per vierkante meter, terwijl je in Utrecht-Oost eerder moet rekenen op € 20.20 per vierkante meter per maand. Deze laatste is meteen ook de duurste buurt van de stad.

In de goedkopere buurten zoals Leidsche Rijn of Vleuten-De Meern betaal je tussen de €12-18 per vierkante meter per maand.

Dit betekent logischerwijs ook dat hoe groter je huurwoning, hoe hoger je huur zal zijn. Dus wanneer je op zoek bent naar een budget studio in Utrecht, hou je best rekening met de hoeveelheid ruimte die jij effectief nodig hebt.

De verschillende buurten van Utrecht

In Utrecht zijn er 10 wijken met elk hun eigen karakter. Wij geven je graag een inzicht in deze verschillende buurten. Of je nu student bent of een gezin op zoek naar een huurwoning, iedereen kan hier zijn plekje vinden.

Voor de volledigheid even een opsomming van de wijken in Utrecht: West, Noordwest, Overvecht, Noordoost, Oost, Binnenstad, Zuid, Zuidwest, Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern.

Hier zoomen we in op de populaire en betaalbare buurt: Leidsche Rijn.

Studio huren Leidsche Rijn

In de buurt Leidsche Rijn vind je zowel een groene omgeving als moderne architectuur. Er zijn heel wat nieuwbouwprojecten die gericht zijn op het ontwikkelen van (betaalbare) studio’s.

Aan de rand van de buurt ligt het Máximapark, een groot domein dat uitgeroepen werd tot meest geliefde park van Nederland. Ook het activiteitencentrum Castellum Hoge Woerd – geplaatst op de vroegere locatie van een Romeins kamp – bevindt zich middenin de buurt.

Als je nog twijfelt of je hier wil wonen, moeten we het zeker hebben over de bereikbaarheid van Leidsche Rijn. De binnenstad van Utrecht is slechts 5 km verwijderd en dankzij de handige fietsboulevard of het openbaar vervoer ben je er meteen. Door de brede lanen en de ring rond Utrecht is het ook handig te bereiken met de auto.

FAQ

Hoeveel kost een studio in Utrecht?

Een studio huren in Utrecht kost je gemiddeld €879 per maand, maar de prijs is sterk afhankelijk van de buurt waarin je wil wonen. In de goedkopere buurten ligt de huurprijs eerder rond de €750, terwijl je in de duurdere wijken gemakkelijk rond de €1000 betaalt.

Waar kan je een goedkope studio huren in Utrecht?

De goedkoopste plek om studio’s in Utrecht te huren is Vleuten-De Meern. In deze buurt betaal je gemiddeld €12 à 14/m².

Waar kan ik een studio huren in Utrecht als student?

Ben je op zoek naar een studentenkamer in Utrecht, dan schrijf je je best zo vroeg mogelijk in op SSH, Woningnet of StudentenWoningWeb. Een andere optie is inwonen bij een hospita, waarbij je een deel van iemands woning huurt. Een derde optie is om een zelfstandige studio te huren in Utrecht, op de vrije markt dus.

Alle studios in Utrecht (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 6740

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.